Erik Schumacher


 Mau en Gerty | 1942 | Andere publicaties | JournalistiekSinds 2010 werk ik als freelance journalist. Ik heb me met name toegelegd op de filmjournalistiek, met opdrachtgevers als Cineville, De Filmkrant en Uitagenda Rotterdam. Naast recensies schrijf ik columns, achtergrondverhalen, interviews en nieuwsberichten over film.

Ik heb interviews afgenomen met regisseurs als Bernardo Bertolucci (Last Tango in Paris), Jean-Pierre en Luc Dardenne (Rosetta), Asghar Farhadi (A Separation), Lukas Moodysson (Fucking Åmål) en Tom Tykwer (Lola rennt), maar ook met Nederlandse regisseurs als Nanouk Leopold (Boven is het stil), Jim Taihuttu (Rabat) en Alex van Warmerdam (Borgman).

Ik schrijf artikelen over uiteenlopende onderwerpen als de invloed van rapvideo's op de Nederlandse filmcultuur, een rampzalige filmdate, de menselijke trekjes van een nieuwe generatie steractrices, de opleving van alternatieve filmclubs, het gesjoemel met feiten in historische films, de vijf soorten filmpiemels en de geschiedenis van studentenbioscoop Kriterion.

Regelmatig treed ik als filmjournalist op in het openbaar. Ik verzorg inleidingen bij films en neem Q&A’s af met regisseurs, in onder meer EYE, De FilmHallen, Kriterion en Filmhuis Den Haag. Ik geef mijn mening, bijvoorbeeld vier keer als lid van het panel dat in De Balie live commentaar gaf op de Oscaruitreiking. En ik presenteer evenementen, zoals een jaarlijkse filmavond voor singles op Valentijnsdag.