Erik Schumacher


 Mau en Gerty | 1942 | Andere publicaties | Journalistiek



In 2010 publiceerden Josje Damsma en ik het boek Hier woont een NSB'er. Het beschrijft de tienduizend Amsterdammers die in bezettingstijd lid waren van de NSB: hun overtuigingen en twijfels, hun ruzies en vriendschappen, hun misdaden en liefdadigheid.

“Een mooie studie... De modale NSB’er leek dus niet op ons moralistische clichébeeld.”
- Bart van der Boom, De Volkskrant (★★★★)

In 2014 verscheen onder redactie van Nico Wouters de bundel Transitional justice and memory in Europe (1945-2013). Met Peter Romijn schreef ik het hoofdstuk over de overgang van dictatuur naar democratie in Nederland na de bezetting.

Aan een aantal bundels leverde ik kortere bijdragen. Voor Uit de kelders van het NIOD. Oorlogsschatten aan de Prinsengracht (2010) schreven Josje en ik een stukje over zelfspot in de NSB. Voor Moedige mensen. Helden in oorlogstijd (2014) portretteerde ik Jan Zwartendijk, de Nederlander die in Litouwen duizenden Joden uit de handen van de nazi’s hielp ontsnappen. In Sjacheren met stereotypen. Essays over “de Jood” als sjabloon (2016) beschrijf ik het stereotype van de Jewish American Princess, zoals gebruikt door Philip Roth, Frank Zappa, The Nanny en Girls.

Daarnaast schreef ik historische artikelen voor onder meer Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, Historisch Nieuwsblad, Geschiedenis Magazine en Ons Amsterdam.